photorda2


    Notice: Undefined offset: 36 in /home/h44553/data/www/irda.org.ua/libraries/src/Access/Access.php on line 608

    Notice: Trying to get property 'rules' of non-object in /home/h44553/data/www/irda.org.ua/libraries/src/Access/Access.php on line 608

    Notice: Undefined offset: 36 in /home/h44553/data/www/irda.org.ua/libraries/src/Access/Access.php on line 613

    Notice: Trying to get property 'rules' of non-object in /home/h44553/data/www/irda.org.ua/libraries/src/Access/Access.php on line 613

    Держпродспоживслужба інформує: На Вінниччині протягом останнього місяця зареєстровано 60 випадків отруєння грибами

    На Вінниччині з 16 жовтня зареєстровано 60 випадків отруєння грибами, постраждали 73 особи (в тому числі 1 дитина 13 років), 9 сімейних вогнищ:

    • м. Вінниця - 24 випадки;
    • Чернівецький та Мурованокуриловецький райони - по 8 випадків;
    • Жмеринський район - 6 випадків;
    • Могилів-Подільський район - 5 випадків;
    • м. Ладижин - 3 випадки;
    • Вінницький район - 2 випадки;
    • Томашпільський, Калинівський, Козятинський райони та Піщанка - по 1 випадку.

    Серед причин отруєнь на 1 місці грибний збір, на 2 - рядовки, на 3 - маремухи.

    Окрім того, варто зазначити, що в 3 випадках отруєння виникло після вживання мухоморів, ще в 3 - після вживання білих грибів та 7 випадків в результаті вживання невідомих грибів, придбаних на ринку.

    Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

    Поради для уникнення отруєння:

    • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
    • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
    • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
    • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
    • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
    • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
    • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
    • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
    • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
    • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

    • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
    • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.

    Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм

    Головне меню

    prezident new


    baner2 300x156


    baner3 300x156


    voda


    banerBPD 66x86

     

    © 2021 Іллінецька районна державна адміністрація
    Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International, якщо не зазначено інше

    Головне меню